Bij oudere katten wordt zeer regelmatig een verhoogde bloeddruk gezien. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van nier- of schildklierproblemen (20% van de katten met een nierfalen of een te snel werkende schildklier heeft verhoogde bloeddruk), een bijniertumor of zonder dat er een oorzaak aan te wijzen is. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot klachten als blindheid, gejaagdheid, hartfalen en verschijnselen van hersenbloeding. In onze kliniek kunnen wij de bloeddruk van uw kat meten om te kijken of bij uw dier sprake is van hypertensie (een te hoge bloeddruk). Voor een betrouwbare meting is het nodig dat de kat zo min mogelijk stress ervaart. In sommige gevallen is het dan ook nodig om de kat even op te nemen en even tot rust te laten komen, in andere gevallen is het erg fijn dat de eigenaar aanwezig is. Dit verschilt per patiënt.
Om de voorpoot of staart wordt een manchet gebracht en via een doppler-geluidstone wordt de pols opgezocht. Tijdens de metingen, die in totaal meestal zeker een kwartier in beslag nemen, kan de kat op tafel of bij u op schoot zitten (bv. op of in zijn favoriete kattenkleedje of mandje, neem dit gerust mee!). Een reeks van 5-10 metingen wordt uitgevoerd, waarbij steeds gedurende korte tijd de manchet wordt opgeblazen. Vaak is de eerste of eerste paar metingen vanwege de stress nog niet betrouwbaar, maar over het algemeen went een kat redelijk snel aan het vreemde gevoel. Het is niet pijnlijk! Zodra er 5 dicht bij elkaar liggende metingen zijn, is het onderzoek klaar.
Mocht de bloeddruk te hoog zijn dan willen we graag weten waar dit door veroorzaakt wordt. Soms is het daarom nodig om bloedonderzoek te doen naar nier- en schildklierfunctie. Bij een te hoge bloeddruk kan de dierenarts medicatie (tabletten) voorschrijven die de bloeddruk naar beneden moet brengen. Er is dan na enkele weken een controle nodig. In andere gevallen is het een ‘twijfelgeval’ en wordt overlegd om de kat na een paar weken opnieuw te onderzoeken voordat er met medicatie gestart wordt.